Optik og astronomi
Optik 1-2-3 er tæt forbundne og handler om brydning og refleksion i klodser af forskellig form. Omfang 2-3 moduler med øvelser og opsamling herpå.
Jeg lægger vægt på, at eleverne skal kunne tegne lysets gang gennem klodserne og redegøre for, hvor der sker brydning og gerne hvor der ikke sker brydning. Hvis de lærer, at konstruere lysveje og dreje til "den rigtige side", så synes jeg, de har opnået gode kompetencer.
Det kan afprøves på mindre tavler med fremlæggelser i mindre grupper for hinanden.
Optik 4-5 handler om spejle og linser - det skulle være en optakt til astronomiske observationer fx gennem kikkerter og med moderne teleskoper. Det var meningen, at eleverne skulle blive i stand til at forstå diverse optiske apparater, men det blev forkortet en del. Læreren skal nok selv komme ind på ligheder og forskelle på linser og spejle. Spejlet er en fordel frem for en linse, hvori der sker absorption af lys (og forvrængninger). Der kræves gennemgang af brændvidde, brændpunkt, linseformlen mm, hvis eleverne skal have (stort) udbytte. Der er mest lagt vægt på, hvordan en samle- eller spredelinse påvirker et parallelt lysbundt, ligeså med spejle og eleverne får afprøvet principperne i en kikkert (det kan udvides meget mere). Omfang 2 moduler.
Optik 6 er en gammelkendt øvelse med hulkamera i langt rør til at bestemme Solens diameter evt. døgnets længde. Omfang 1 modul.
-
optik 1 brydning i halvcirkulr klods.docxCC BY-NC-SA 4.0
-
optik 2 brydning i rektangulr klods.docxCC BY-NC-SA 4.0
-
optik 3 brydning og refleksion i halvcirkulr klods.docxCC BY-NC-SA 4.0
-
optik 4 spejling i plane og hule spejle.docxCC BY-NC-SA 4.0
-
optik 5 linser og optiske instrumenter.docxCC BY-NC-SA 4.0
-
optik 6 hulkamera og solens diameter.docxCC BY-NC-SA 4.0
- Ingen kommentarer