Om materialebanken

Materialebankens formål

Materialebanken er udarbejdet af fysiklærerforeningen og støttet af Novo Nordisk Fonden gennem en bevilling til et 5-årigt udviklingsprojekt.

Vores mål med projektet er at skabe en digital platform til deling af undervisningsmaterialer i fysik, hvor fysiklærere kan få inspiration og konkrete materialer til brug i undervisningen. Som en del af projektet afholdes der kursusdage, hvor fysiklærere får tid til at producere og finpudse egne materialer samt at give feedback på hinandens materialer. Materialerne fra kursusdagene er markeret med en stjerne i selve materialebanken.

Søg i databasen

Du kan umiddelbart søge materialer i banken. Hvis man ikke er logget ind, vil man kun kunne se offentligt tilgængelige materialer. Logger du ind, vil du som LMFK-medlem have adgang til alle materialer.

Man kan søge ved hjælp af fire forskellige filtre, og derudover kan man anvende søgeord.

Materialer med stjernemarkering kommer øverst i alle søgninger. Stjernemarkeringer bliver tildelt af administrator.

Oprettelse af konto

Man skal selv oprette en konto. Er du medlem af fysiklærerforeningen, skal du markere dette, når du opretter kontoen. Kontoen og eventuelt medlemskabet skal godkendes af administrator. Vi bestræber os på at gøre dette så hurtigt som muligt og gerne indenfor ca. en uge i normale undervisningsperioder.

Alle, som er fysiklærere på en ungdomsuddannelse eller grundskole eller har anden relation til fysik undervisningen, kan blive godkendt som bruger af databasen. Skriv gerne en kort tekst om hvorfor du ønsker at være bruger af databasen (det behøver man ikke, hvis man er LMFK-medlem).

Upload af materialer

For at kunne uploade materialer er det nødvendigt at have en godkendt brugerkonto.

Der er mulighed for at uploade materialer således, at de kun kan ses af medlemmer af fysiklærerforeningen eller kun ses af godkendte brugere eller er offentligt tilgængelige. I første tilfælde vil man være helt sikker på, at f.eks. elever ikke har adgang til materialerne.

Filnavnet kan ikke indeholde danske bogstaver. Uploader man noget med et dansk bogstav i filnavnet, vil det helt enkelt forsvinde i det gemte filnavn. Derfor er det bedst, hvis du før upload erstatter danske bogstaver med følgende standardoversættelser: ø -> oe, æ - > ae og å -> aa.

Tags/søgeord

Når man uploader, er der mulighed for at angive ‘tags’ (søgeord), som gør det lettere at finde relevant materiale. Vi har valgt ikke at medtage et filter til at skelne mellem de forskellige ungdomsuddannelser, men hvis noget er meget specifikt relevant for en bestemt ungdomsuddannelse, kan man angive f.eks HTX, EUX eller STX som tags. Det kan også være relevant at angive specielle didaktiske retninger såsom CL, DTK/BTC, IBSE/UBNU eller en speciel kompetence, som trænes f.eks. CT eller modellering. Hvis man har et tværfagligt materiale, vil det være en god idé at angive det andet fag i tags. Dette gælder selvfølgelig også SRP-formuleringer, hvor både niveau i fysik og det andet fag vil være en hjælp i søgninger (eksempelvis fysik B og historie A).

Filformater

Følgende filformater kan uploades. De med rødt markeret kan ikke vises i browseren.

doc, docx, pdf, xls, xlsx, pptx, gif, jpg, png, avi, mov, mp4, zip, odt, ods, odg, ggb, mw (maple), tns (TI-nspire), py (python), nlogo (NetLogo).

Hvis man vil uploade en filtype, som ikke står på listen eller oplever tekniske problemer, kan man evt. lave en zip-fil med disse materialer, som kan uploades.

Gode råd når du vil uploade

Vi har undersøgt ønsket til materialeformat ved at spørge en del fysiklærere om, hvad der er vigtigt for, at de vil anvende materialer.

Der er et stort ønske om, at materialerne er i redigerbare formater således, at man kan tilpasse det til sin egen undervisning. Vores undersøgelse viste også, at mange værdsætter, at layoutet er pænt og overskueligt med gode illustrationer.

Det kan være tidskrævende at overskue, hvordan materialet tænkes brugt. Derfor anbefaler vi, at man skriver en kort beskrivelse af materialet. Det kan f.eks være en fil, som hedder “LaererVejledning.docx”. Det kan være relevant, at der er en liste over udstyr, som kræves, hvis materialet omhandler forsøg.